Сушата е на път да пресече най-успешното земеделие в Европа.

...
 Сушата е на път да пресече най-успешното земеделие в Европа.
Коментари Харесай

Украйна би тревога за проблем с пшеницата

 

Сушата е на път да пресече най-успешното земеделие в Европа. След като последните 2 години Украйна регистрира рекордни реколти от зърнени култури с над 74 милиона тона, през днешния ден метеоролозите в страната вещаят доста по-ниски добиви поради сушата, написа украинското списание „ Агробизнес през днешния ден “.

Според тях поради световното стопляне два пъти са се нараснали летните дни с температури над 30 градуса. Очаква се това да продължи и засушаването да обхване още 15-30 % от степните региони. Това ще докара до по-ранно узряване на зърнените култури и по-ниски добиви, настояват агроекспертите. Още по-неприятното е, че сушата ще обхване както есента, по този начин и пролетта, притесняват се те.

Според аграрните експерти това ще даде опция на зимната пшеница, соя и слънчоглед, само че ще удари най-вече летната пшеница и царевица.

Вицепремиерът на Украйна Алексей Резников пък предсказа екологическа злополука в Донбас, която ще има интернационалните измерения поради наводнения на рудници, изоставени от въгледобивни компании. Той твърди, че в една от тези мини, която се споделя " Юнком ", преди време руските управляващи са провеждали нуклеарни опити и по този метод са замърсили подпочвените води с радиация.

Украйна усили износа си на зърно с 34% до 31,1 милиона тона, подсилен от мощния износ на пшеница и царевица. Износът на пшеница набъбна с 4,5 милиона до 14,99 милиона тона, а този на царевица се е нараснал с 3,7 милиона до близо 12 милиона тона за 2019 година, по данни на украинското министерство на земеделието.

Украйна е третият максимален снабдител на аграрни култури за Европейски Съюз след Съединени американски щати и Бразилия.

Страната към този момент е международен водач в производството на слънчоглед и слънчогледово олио.

Голямата цел на управляващите в Киев е да излязат на азиатските пазари. Те започнаха с контракт за износ на пресни яйца за Япония, на ябълки - за Бангладеш, на мед и рапица за Китай.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР